Marekerk - Stand van zaken modernisering Marekerk

Stand van zaken modernisering Marekerk

Bouwbrieven

Lees de laatste stand van zaken in de bouwbrieven

23 juni 2021

De afwerking door vrijwilligers gaat gestaag door! Wat een werk! Dank voor alle inzet!

Kerkzaal in lichtere tinten, jeugdhonk in frisse kleuren, keuken wacht op montage, de deur van de stilteruimte staat al open...

10 juni 2021

Ruimte in zicht

Er wordt bijzonder veel werk verzet door onze vrijwilligers. Gestaag komen alle ruimtes in een mooie staat van afwerking. Wat een ruimte maken we zo voor en met elkaar! Dank aan iedereen die de handen uit de mouwen steekt! 

Stilteruimte

De zijingang aan de oostzijde wordt omgetoverd tot een stilteruimte. Ruimte voor bezinning, meditatie, gesprek.

Herrieruimte

De bovenverdieping van De Klepel krijgt vorm – royale kastenwanden, veel licht en een jeugdhonk in wording. Ruimte voor de jongeren!

Koffieruimte

Het keukenteam heeft inkopen gedaan. Voor de koffie is er ook ruimte…20 centiliter per bakkie.

Meer ruimte voor beeld en geluid

Beeld- en geluidsapparatuur is besteld. Grote schermen, camera’s, regeltechniek. De bekabeling wordt door vrijwilligers alvast aangepast.

Ruimte voor minder validen

Het sanitair is vernieuwd, met veilige bewegingsruimte voor rolstoel en rollator.

Financiële ruimte

Ook de ruimte voor uitgaven wordt goed benut. In positieve zin, we blijven binnen budget.

Ruimte inruimen

De oproep is door velen al positief begrepen! Toch is iedereen nog welkom om te helpen. Met verhuizen, inruimen, schoonmaken.

26 mei 2021

Al gevloerd?

De PVC vloer in de kerkzaal is gelegd, aansluitend op die in De Klepel. De markering in het liturgisch centrum is te zien, al mist er nog een klein stukje… Alle ruimte voor het liturgisch meubilair en de nieuwe stoelen – en voor ons allen!

Schilder- en timmerwerk

Dank aan de vele vrijwilligers die op dit moment de afwerking van De Klepel ter hand nemen! Muren, kozijnen, houtwerk, kasten – enorm veel schilder- en timmerwerk met de nodige gezelligheid, een welkome en inmiddels redelijk veilige afleiding gedurende de pandemie.

Jong gedaan…

De 1e verdieping van De Klepel wordt door vrijwilligers opgeknapt. De indeling is door de aannemer aangepast, er is licht door de nieuwe dakramen, de verbinding met de ruimte achter het orgel is gemaakt. De bovenzalen zijn vooral voor de kindernevendiensten en tieners. En daar werken zij zelf al hard aan mee!

14 mei 2021

Kale oplevering

11 mei was het zover. Het werk van de aannemer zit er formeel op. Een kale situatie op twee manieren. De kerk is qua bouw en constructie aangepast, verdere afwerking en inrichting pakken we zelf samen aan. Ook de ondertekening van het opleveringsdocument vond in klein comité plaats. De kerkenraad proostte een dag eerder al op het tussenresultaat…

Naamrijk

Bij de herplaatsing van de resterende banken kwam de tekst “NAAMRIJK” op een bank tevoorschijn. Een herinnering aan de tijd dat men tegen betaling een bank kon “bezitten”.

Ruim zicht op nieuwe hoofdentree

Nu de bouwcontainers zijn verwijderd zijn de nieuwe entree en terrasdeuren goed te zien. Ons nieuwe visitekaartje aan het plein.

Jeugdhonk in De Klepel

Jeugdactiviteiten krijgen een plek op de 1e etage van De Klepel. De oude balie van beneden wordt een bar. Kasten onder de schuine daken. Wie helpt er mee om de ruimtes in te richten met en voor de jongeren? Meld je aan bij Justin Zwiers.

Oud en nieuw

De modernisering van de Marekerk is uitgevoerd met respect voor het bestaande. Al eerder gememoreerd is de verjonging van een deel van de fronten van de banken.

Alleen samen krijgen we…

…de Marekerk in een nieuw jasje. Meedoen? Meld het!

28 april 2021

En toen was er licht

De 1e etage van De Klepel krijgt het licht dat het verdient. Voor de jongeren, nevendiensten, vergaderingen. Royale dakramen en een nieuw interieur. Wie helpt met de afwerking?

De deuren staan open

Een melkglas deur in de nieuwe doorgang tussen de kerkzaal en De Klepel. Een bouwkundige opgave om deze tussen de pilaren en de muur te laten passen. Breed genoeg voor rolstoelen.
En een uitnodigende entree waarmee de Marekerk een stapje verder op het Castellumplein zet!

Fronten gerestaureerd

Vakwerk in actie. Onze aannemer verstaat het edele restauratiewerk. De fronten van de de banken onder het balkon worden samengesteld uit bestaande onderdelen en nieuw hout.

14 april 2021

Woorden schieten te kort

Deskundigen en leken zijn aan elkaar gewaagd in dit project. Tijd voor verbouwingsscrabble?
Uitbordje, koofrand, knelstrippen, ongelijkzijdig, dilatatievoegen, demarcatielijst, neggekanten, valschotten, stempelwerk, poeren, stripstaal, plakneuten, kramerijen, pictogramarmatuur, transept, stalen, invulkozijn, dagstuk, houting, aangescherfd, zijbaluster, rondboogbeëindiging, latei, hanenkammen, friezen, verblendsteen, buiklijst, scharrelhout, toognagels, kilkepers.

We spannen de kroon

Alles onder spanning bij de modernisering van de Marekerk. Hier zien we Leo op hoog niveau de kroonluchters bijstellen en opknappen.

Oplevering in stappen

De vooroplevering nadert. Vrijwilligers als Harke Slagter, architect John Bieze en de ervaren aannemer laten niets aan het toeval over. Nu is het tijd om de puntjes op de ï te zetten.

Ruimte en licht

De Klepel ziet er al ruim en uitnodigend uit! Voor de verdere inrichting, stoffering en verhuizing is er hulp nodig in de maanden juni en juli.

Schilderkunst en meer

Er is een grote groep vrijwilligers om De Klepel te schilderen en af te werken. Mooi!

31 maart 2021

Zitten we er straks warmpjes bij?

De vloerverwarming in de kerkzaal is aangelegd. Een fraai patroon van slangen die inmiddels zijn verdwenen onder een deklaag die als ondergrond dient voor de PVC vloer.

Budgetbewaking

Financieel is alles op orde. We blijven tot op heden binnen budget. Dat biedt ruimte om op onderdelen wat royaler te zijn. Zo kunnen we met onze eigen ogen ervaren dat we de kerk hebben gemoderniseerd – immers, de grootste uitgaven zijn bestemd voor straks onzichtbare onderdelen.

Kleur bekennen

Van ontwerp naar realiteit. Een grote overgang wanneer het gaat om de keuze van te gebruiken kleuren. Dat geldt voor de vloerafwerking maar zeker ook voor het houtwerk in de kerkzaal. Door de schilder zijn proefstukken opgezet zodat we een optimale keuze kunnen maken.

Vooruitkijkend

De aannemer zal het werk begin mei opleveren. Dan volgt het leggen van de PVC vloer in de kerkzaal. Daarna kan de schilder aan de slag voor de afwerking van al het houtwerk.

Vrijwilligers in voorjaar en zomer

Na de oplevering gaan we zelf aan de slag voor de afwerking. Schilderwerk in De Klepel, stoffering, plaatsing van de meubels, de inrichting en uiteindelijk ook weer de verhuizing van alle spullen vanuit de opslag naar de kerk.

17 maart 2021

Predikanten met beide borden op de grond…

Een kleine parafrase op een spreekwoord. De grote borden met de namen van de predikanten en die met de geloofsbelijdenis zijn tijdelijk van de muur gehaald. Nu we toch aan de slag zijn zorgen we gelijk voor een goede stuc- en schilderbeurt in de kerkzaal.

Stemuitslagen

Terwijl de realisatie vordert worden er achter de schermen nog aardig wat keuzes gemaakt. De uitvoering van de vloer in de kerkzaal vraagt de nodige aandacht. Een ronde of een rechthoekige markering van het liturgisch centrum? De uitslag volgt nog nadat we de stemmen hebben geteld.

Terras nog gesloten

De nieuwe terrasdeuren aan het plein zijn geplaatst. Net als in de rest van het land blijft het terras nog even gesloten… We hopen op startzondag iedereen te verwelkomen!

Bomen uit de buurt

Wat is er mooier dan bij te dragen aan duurzaamheid. De nieuwe liturgische meubelen worden vervaardigd van bomen uit de regio. De ontwerpen worden gemaakt terwijl u dit leest.

4 maart 2021

De tijd staat niet stil…

Zolang we niet in de Marekerk terecht kunnen lijkt de tijd stil te staan….Zelfs de kerkklok geeft aan het even niet te weten. Maar wees gerust,  intussen gaan de werkzaamheden rond de verbouwing door. En ook de klok wijst ons na benodigd onderhoud weer de juiste tijd.

Hoe groot is XXL

Welk maat past het best bij de Marekerk? Het gaat om de maat van het plankenpatroon van de PVC vloer in de kerkzaal en De Klepel. Aanleiding tot veel onderling overleg. Een meer subtiele maat van de “planken” lijkt tot consensus te leiden.

Van buiten naar binnen

De nieuwe ingang aan het plein krijgt meer en meer zijn vorm. Deze week is de staalconstructie geplaatst. Een beweging van buiten naar binnen. Als uitnodiging aan de vele mensen die deze poort gaan gebruiken.

Herstel banken en panelen

De kerkbanken onder de luifels aan weerszijden en onder het balkon krijgen een opknapbeurt en de panelen worden in oude staat hersteld. De timmerman is er druk mee.

18 februari 2021

Vloer open

Geen grond meer onder je voeten… Onder het balkon wordt de schuine vloer recht gesteld. Dank aan de vrijwilligers voor dit sloopwerk! We zien ook het grote middenpad dat ontstaat vanuit de toren.

Grafsteen

Dat we (ver)bouwen op een historische plaats is maar weer eens duidelijk. Onder de vloer ligt een grote steen uit 1762 met de tekst:

In deze grafstede, die nooit mag geopent
en door den afgeganen kerkenraad
het hier bijstaande gestoelte moet on
derhouden worden, zijn begraven de heeren

iacobus van stamien,
canonik van Oudmunster t' Utrecht
&C, &C O Ao 1726
en
Cornelis van Loon
Heemraad van de lange vliet, &C, &C
o.d. 11 iunij 1762, oud 63 iaaren.

Uiteraard laten we de steen onberoerd liggen.

Financieel – Kerkbalans

Financieel houden we vinger aan de pols. Gaandeweg krijgen we beter zicht op de uitgaven. Alles blijft tot nu toe nog binnen budget.

Planning loopt wat uit

De asbestsanering en de aanpak van de oneffen kerkzaalvloer vertragen de realisatie. Ons schilderwerk zal na oplevering in juni gebeuren. Een feestelijke opening past na de zomer.

Schilderwerk
Een grote groep vrijwilligers is bereid om de kerkzaal en De Klepel te schilderen. Dank!

3 februari 2021

Doorbrekend werk

De doorbraak vanuit de kerkzaal naar De Klepel is in ruwe vorm gemaakt. Ook de toegang naar de achterbouw achter het orgel vanuit De Klepel is uitgehouwen in de muur. De kozijnen, deuren en het metselwerk volgen.

Alles in beton gegoten?

Tijdens de realisatie worden nog volop praktische keuzes gemaakt over constructie, kozijnen, deurbeslag, vloeren, banken, afwerking, leidingwerk, enz. Het bouwteam is er druk mee!

PVC vloer

In de kerkzaal en De Klepel komt een PVC vloer met een natuurlijke houten uitstraling.

Stoelen kerkzaal

Fraaie stoelen zijn geselecteerd. Comfortabel, met doorlopende stoffering op de zitting en de rugleuning. Alle stoelen hebben armleuningen.

Financieel – kosterswoning – Kerkbalans

De voormalige kosterswoning is verkocht! Daarnaast zijn de bijdragen via de actie Kerkbalans zeer welkom. Geef gul!

21 januari 2021

Opbouw na sloop

De contouren van de indeling van De Klepel worden duidelijk. Tussenwanden en kozijnen krijgen vorm. De ontvangstruimte blijkt ruim.

Asbest met schrik

Inmiddels zijn de minimale asbestsporen onder de kerkzaal opgeruimd. De saneerders stuitten met grote schrik op delen van een skelet. Uiteraard worden deze menselijke resten op een waardige manier herbegraven.

Interieur keuzes

Vrijwilligers stemmen laatste keuzes voor het interieur, ondanks de corona-winkelsluitingen, met zorg af op de ontwerpen van de architect. Comfortabele stoelen, stoffering, vloerbedekking, verlichting, schilderwerk, keukenblok.

Liturgisch meubilair

Centraal in de kerkzaal en onze vieringen staan de tafel, het doopvont, een lessenaar, de kaarsenstandaard. Een ruim aanbod van ontwerpen maakt de keuze spannend.
Beeld en geluid
De uitzendingen in de coronaperiode maken duidelijk dat we nog een inhaalslag te maken hebben met geluid, camera’s en beeld. Modernisering past ook hier.

Financieel – Kerkbalans

De verkoop van de voormalige kosterswoning verloopt voorspoedig. Daarnaast zijn de bijdragen via de actie Kerkbalans van groot belang om de verbouwing te betalen. Geef gul!

6 januari 2021

Alle hens aan dek!

Hard werkende vrijwilligers hebben het al ervaren. De Klepel en de kerkzaal zijn veranderd in een bouwplaats. Kerkbanken verwijderd, muren gesloopt, plafonds verwijderd, de trap naar het orgel weggenomen, het orgel ingepakt, vloerbedekking verdwenen, ruimtes ontruimd. Een enorme vrijwilligersklus die geklaard is om de aannemer de ruimte te geven weer op te bouwen.

Financieel

Met “landelijke toestemming” heeft het kerkbestuur ingestemd met de verkoop van de voormalige kosterswoning om het project te financieren. De opbrengst is nodig, ondanks het (oude) kleingeld dat is gevonden in de kerk en de opbrengst van verkochte kerkbanken.

Pleisterplaats De Zandweg

Vieringen en vergaderingen vinden inmiddels plaats in De Zandweg. Dit zal tot in de maand mei het geval zijn.

Asbest

Ondanks eerder onderzoek is er toch asbeststof aangetroffen onder de kerkzaal. Dit wordt de komende weken opgeruimd door professionele saneerders. Een hinderlijk en kostbaar oponthoud.

 

Gemeenteavonden

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat je nog niets hebt vernomen van de plannen om de Klepel en de Kerkzaal aan te passen aan de wensen van vandaag. Tenslotte zijn we al sinds het najaar van 2015 bezig om de plannen uit te werken. Er zijn ook al een aardig aantal gemeenteavonden gehouden over dit onderwerp. Tel daar bij op dat we in de afgelopen 3 jaar toch al meer dan 100 personen hun bijdrage hebben zien leveren aan het project.

Graag nemen we iedereen mee in de ontwikkelingen. Ook, of juist, wanneer je tot nu toe nog geen plannen hebt gezien. Tenslotte hebben deze plannen nogal wat invloed op de Marekerk als kerkgebouw, maar zeker ook op de wijze waarop we als gemeente gebruik maken van ruimtes.

We staan stil bij de ontwerpen, de benodigde vergunningen, de financiële consequenties en niet in het minst jullie bijdrage – in welke vorm dan ook – aan dit project.

Inloop renovatie Marekerk 28 oktober 2020 tussen 16:00 en 20:00

Helaas kunnen we vanwege de corona risico's geen gemeenteavond organiseren. In plaats daarvan is de inloop georganiseerd. Volgens een vaste route kan iedereen de kerkzaal en De Klepel bezoeken om kennis te nemen van de komende veranderingen.
We laten maximaal 10 personen in de kerkzaal toe, ook maximaal 10 in De Klepel. Alsof u een museum bezoekt "bezichtigt" u de plannen. Met mondmasker op, de handen gereinigd, op afstand van elkaar.

Met grote afbeeldingen en doorlopende presentaties tonen we de veranderingen. Vrijwilligers zijn aanwezig om toelichting te geven  En we rekenen er op dat u zich als vrijwilliger meldt voor de realisatie van dit mooie project!

Inloop renovatie Marekerk

Gemeenteavond 27 mei 2020

De uitleg over het Plein-Klepel-Kerkzaal project is in deze presentatie te vinden.
De gemeenteavond is vanwege de corona maatregelen via een video verbinding uitgezonden. Deze kan ook nu nog worden bekeken via https://dienstmeekijken.nl/marekerk.  Zoek naar de "uitzending" van 27 mei 2020.

Gemeenteavond 26 juni 2019

Juist nadat we met de Gemeente Utrecht in grote lijnen duidelijk hebben gekregen welke ruimte er is voor aanpassingen was er een gemeenteavond van de Marekerk.

Op die avond is de stand van zaken getoond, zoals in deze presentatie.

Gemeenteavond 6 december 2017

Plannen rond Plein-Klepel-Kerkzaal en de Financiën

Hierbij de presentatie zoals die deze gemeenteavond is gebruikt.