Marekerk - Leerhuis

Leerhuis

Oorsprong van het leerhuis

In het leerhuis wordt aangesloten op de werkwijze van het joodse leerhuis waarin geloof en samenleving met elkaar in dialoog worden gebracht. De vieringen in de synagoge waren belangrijk, maar zeker zo wezenlijk was het 'leerhuis' ernaast, waar mensen zich verzamelden om samen te leren 'hoe goed te leven'.

Programma van de leerhuis avonden

Het Leerhuis is een bespreking van en discussie over bijbelgedeelte(s) of -thema’s – met/in hun context van tijd, cultuur en overige historische/ hedendaagse relevantie. Het Leerhuis fungeert als aanvulling op het aanbod van de ‘reguliere’ kerkdiensten door dieper in te gaan op teksten en contexten waarvoor (overigens om goede redenen) veelal onvoldoende plaats en tijd is in genoemde reguliere kerkdiensten. De atmosfeer is niet dogmatisch en met een open, nieuwsgierige en ook kritische geest worden onderwerpen behandeld onder begeleiding van deskundige uit academische wereld en/of praktijk.

Voor wie is het leerhuis?

Mensen uit De Meern, Vleuten en Leidsche Rijn-Oost zijn van harte welkom. Het gaat erom dat u met meer kennis en nieuwe inzichten naar huis gaan. U hoeft geen (bijbel)expert te zijn om de avonden te kunnen volgen. Ook zijn onderlinge gesprekken en ontmoetingen van belang. Wilt u meer horen over de bijbel en daar samen met anderen over in gesprek gaan, dan is het Leerhuis iets voor u!

Inleiders

Elke leerhuisavond is er een spreker/gast aanwezig zijn die uitleg geeft waarbij verdere verdieping plaatsvindt aan de hand van vragen en eventueel werkmateriaal.

Eerdere inleiders van het Leerhuis in De Meern zijn o.a. ds. Leon Bal, ds. Bert de Velde Harsenhorst, prof.dr Jan Willem van Henten, dr. Eric Ottenheijm, dr Marieke den Braber, prof.dr Dineke Houtman, dr Bart Wallet, ds. Kees Jan Rodenburg.

Graag zien wij u bij het Leerhuis!